19 май 2016 г.

My Bulgarian Android: Nokia официално се завръща на пазара на смартфони, вече под управлението на Android

Nokia се завръща на пазара на смартфони. Финландците обявиха, че са подписали споразумение за предоставяне на правата над марката и лицензиране на интелектуалната собственост, позволяващо на новата компания HMD Global създаването на бъдещите Nokia-брандирани смартфони и таблети с Android за следващите 10 години.

Новосъздадената компания HMD Global Oy (HMD), базирана в Хелзинки, ще се управлява от бившия мениджър на Nokia - Арто Нумела, който в момента е начело на бизнеса с мобилни устройства на Microsoft за Азия, Африка и Близкия Изток.

HMD ще бъде единствен глобален производител на смартфони и таблети Nokia с Android. Освен това новата компания е придобила от Microsoft и правата над класическите мобилни телефони, т. нар. "фийчърфони". 

HMD ще инвестират над 500 милиона долара в новия бизнес през следващите 3 години, с които се надяват да популяризират новите мобилни устройства в цял свят. Nokia няма да инвестират средства, но ще са част от борда на директорите на HMD и ще могат да поставят изисквания към визията и спецификациите на устройствата с тяхното име, и ще получават такси от тяхната продажба и използващите се нейни патенти.

А пък компанията FIH Mobile Limited, дъщерно дружество на Hon Hai Precision (Foxconn Technology), притежава правата за производството, продажбата и доставянето на тези устройства. Така трите компании - Nokia Technologies, HMD Global и FIH Mobile, ще развиват световния бизнес с мобилни телефони и таблети.

Сделката ще приключи през втората половина на 2016 г.

Няма коментари:

Публикуване на коментар