26 юни 2016 г.

Зукърбърг гони хакерите с лепенки

Наскоро Марк Зукърбърг публикува снимка, с която се похвали за достигането на 500 млн. активни потребители на Instagram. На снимката Зукърбърг стои до работното си бюро и държи фото рамка пред себе си, но наблюдателни потребители забелязаха и нещо друго - лепенки върху камерата и микрофона на неговия MacBook.

Изглежда Зукърбърг се притеснява да не го шпионират, за което си има основателни причини. Най-скорошният пример за това е от началото на този месец, когато хакерската група OurMine за кратко превзе профилите в Twitter и Pinterest на основателят на Facebook.

Мнозина биха казали, че Зукърбърг е станал параноик, но той изобщо не е единствената публична личност, която прибягва до тази елементарна техника за защита. Директорът на ФБР - Джеймс Комей също облепя с лепенки уебкамерата на своя лаптоп.

Това било често срещана и препоръчителна мярка за сигурност, споделя пред ABC News експерта по онлайн сигурност Робърт Сицилиано. Той още казва, че в мрежата имало много вируси, които могат да активират уебкамерата и микрофона на вашия компютър, без дори да подозирате.

Спорното в ситуацията е лепенката на микрофона, тъй като според някой тя не може да блокира напълно преминаването на звука. Препоръчва се, да изключваме микрофона от настройките, когато не го използване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар